Pas på farlige tatoveringer
Skrevet af inked d. 27. maj 2008 10:02:53

De populære henna-tatoveringer virker uskyldige i forhold til almindelige tatoveringer, men de kan give alvorlige allergiske reaktioner, advarer Miljøstyrelsen, som helt fraråder unge at få lavet de allergifremkaldende tatoveringer.

Mange unge mennesker vil gerne have en flot tatovering, men det er ikke alle, som har mod på at få en permanent tatovering. I stedet vælger de en midlertidig henna-tatovering, som pynter på den solbrune hud og forsvinder igen i løbet af sommeren.

Men en henna-tatovering kan også have en farlig bagside, skriver nyhedsbrevet miljønyt, som udgives af Miljøstyrelsen.

I sommermånederne rejser tatoveringskunstnere omkring i Europa og faldbyder hennatatoveringer, der kan indeholde det stærkt allergifremkaldende stof PPD. Stoffet er tilladt som ingrediens i hårfarver under visse begrænsninger, men er forbudt i kosmetiske stoffer, der påføres direkte på huden. Alligevel ses der hvert år eksempler på, at det alligevel sker.

Når en person får en henna-tatovering, kan konsekvensen enten på kort eller lang sigt være en alvorlig allergisk reaktion.

"I værste fald kan reaktionen være et anafylaktisk chok, hvor man hæver op. Det har vi set eksempler på. Den allergiske reaktion kan vise sig straks - eller også flere år efter, at man har fået tatoveringen, typisk næste gang man kommer i kontakt med selv meget lave koncentrationer af PPD. Eksempelvis ved en hårfarvning," fortæller Dorrit Skals, der er inspektør i Kemikalieinspektionen i Miljøstyrelsen.

Hun fraråder folk at få lavet henna-tatoveringer.

Tatoveringskunstnerne opholder sig ofte kun få dage på samme sted, eksempelvis Roskilde-festivalen, og derfor er det svært for myndighederne at kontrollere deres materialer.

Ifølge Dorrit Skals er ikke muligt at se, om der er tilsat PPD i hennatatoveringer, og tatovøren ved det ofte heller ikke. Alligevel kan man tage sine forholdsregler. Hvis tatovøren påstår, at hennapastaen, som smøres på for at give aftrykket, kan fjernes efter blot en time, indeholder det sandsynligvis PPD. Naturligt henna skal sidde på huden i meget længere tid for at give tilstrækkeligt farve.


Miljøstyrelsens anbefalingerFakta om Henna-tatoveringer